JEL İngiliz dili alanında katkıda bulunan akademik çalışmaların paylaşımını sağlayan bilimsel ve çift kör hakem değerlendirmeli uluslararası bir dergidir. Dergimiz disiplinler arası bir yaklaşımla bu alanlarda yenilikçi, çağdaş ve özgün akademik çalışmaları yayımlamaktır.
JEL’de İngiliz dili eğitimi, yetişkin eğitimi ve öğrenimi, yaşam boyu öğrenme alanında özgün araştırma makalesi, kitap incelemesi, olgu sunumu, çeviri, konferans bildirisi ve diğer çalışma türlerine yer vermektedir. Derginin yayın dili Türkçe ya da İngilizce’dir. JEL Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki defa yayımlanmaktadır.
1. Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen tüm çalışmalar örnek makale şablonu (şablonu indirmek için tıklayınız) esas alınarak hazırlanmalıdır. Şablon yüklendikten sonra, şablonda herhangi bir değişiklik yapılmadan metinlerin şablonun ilgili bölümlerine uyarlanması gerekir. Modele uymayan/şablon üzerinde üretilmeyen çalışmalar değerlendirilmeden yazarlarına iade edilecektir. Dikkate alınması gereken diğer noktalar şunlardır:
• Makalelerde yazı karakteri olarak “Times New Roman” yazı karakteri 11 punto büyüklüğünde 1,5 satır aralığı kullanılmalı, önce ve sonra 6 nk aralık bırakılmalıdır. Metin tek sütun ve iki yana yaslanmış olarak yazılmalıdır. Her bir paragraf en az üç cümleden oluşmalıdır. Paragraflar 1 cm’lik girinti ile başlamalı, paragraflar arasında 1 satır (12nk) bırakılmalıdır. Özel bir yazı tipi (font) kullanılması gerektiren makalelerde, kullanılan yazı tipi de yazıyla birlikte gönderilmelidir. Makale sayfa düzeninde üst, sağ ve sol kenarlardan 2,5 cm, alttan 1,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Makalenin orijinal dildeki başlığı her kelimenin ilk harfi büyük olarak sola yaslı yazılmalı, 15 punto ve kalın olmalıdır. İkinci dildeki başlığı 12 punto ve kalın olmalıdır.
• Özet bölümünde makalenin amacına, yöntemine ve bulgu-sonuçlarına yer verilmeli ve 200 sözcüğü geçmemelidir. Özet Times New Roman 10 punto ve tek satır aralığı olarak yazılmalıdır. Özetin altında yer alan Anahtar kelime sayısı en az 3 ve en çok 5 olmalıdır. Makale İngilizce yazılmışsa önce Abstract ve Key Words yer almalı, daha sonra Özet ve Anahtar Kelimeler yazılmalıdır. Makale Türkçe yazılmışsa önce Özet ve Anahtar Kelimeler yer almalı, daha sonra Abstract ve Key Words yer almalıdır.
• Çalışmalar, genişletilmiş özetler dâhil en az 5000 en çok 8000 kelimeden oluşmalıdır.
• Dergiye gönderilen her makalede “Kaynakça” kısmından sonra 750-1000 sözcükten oluşan bir Genişletilmiş Özet bulunmalıdır. Makalenin dili Türkçe ise genişletilmiş özet İngilizce, İngilizce ise Türkçe olmalıdır. Genişletilmiş özetler alt başlık içermemeli, tek sütun halinde ve belirtilen uzunlukta olmalıdır. Genişletilmiş özetler “Times New Roman” yazı karakteri, 11 punto büyüklüğünde, tek satır aralığı, önce ve sonra 6 nk aralık bırakılarak” yazılmalıdır. Hazırlanan özet, çalışmanın amacını, kapsamını, teorik çatısını, yöntemini, bulgularını ve sonuçlarını içeren bütünsel bir metin olmalı ve çalışmanın ilgili tüm kısımlarını içermelidir. Genişletilmiş Özet her çalışmanın sonunda, Kaynakça kısmından hemen sonra yer almalı ve çalışma sisteme tek bir MS Word dosyası halinde yüklenmelidir.
• Metinde kullanılan alıntılar çift tırnak içerisinde verilmeli; 4 satırı geçen alıntılar yeni bir paragraf olarak, içerden, tek aralık ve blokla şeklinde yazılmalıdır. Alıntı içerisindeki alıntılar tek tırnak içerisinde yazılmalıdır.
2. Referans gösterirken, metin için kaynak gösterme yöntemi olan APA’nın (American Psychological Association) 7. edisyonu kullanılacaktır. Alıntılamalarda ve bibliyografya kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kuralları ve formatı takip edeceklerdir. Bu konuda "APA-7-Yazim-Kurallari-ve-Kaynak-Gösterme” isimli rehber kullanılmalıdır.
3. Dergimize gönderilen araştırmaların referansları MS Office Word referans yönetim aracı kullanılarak oluşturulmalıdır. Elle oluşturulmuş referanslar ve bibliyografyalar kabul edilmez.
4. Eserlerin içeriğine ilişkin tüm yasal sorumluluk yazar(lar)ına aittir.
5. Türkçe çalışmaların imla ve noktalamasında Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzu esas alınması zorunludur.
6. Yazar(lar)ın bir sayıda birden fazla makalesi yayımlanamaz.
1. 2023 yılında yayın hayatına başlayan Journal of English Language (JEL), Maltepe Üniversitesi
Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yılda 2 (iki) kez Haziran ve Aralık aylarında yayımlanan bilimsel nitelikli hakemli bir dergidir.
2. Dergimizin yazım dili Türkçe ve İngilizcedir.
3. Yazarların çalışmalarıyla birlikte, sisteme yüklemesi gereken diğer dosyalar şu şekildedir:
• Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formu, (Etik Sorumluluk Beyanı ve Telif Hakkı Formu)
• Araştırma nesnesi insan olan çalışmalar için (saha araştırmaları, derinlemesine mülakatlar vs.)
etik kurul izin belgesi,
• Araştırma nesnesi insan olan çalışmalar için (saha araştırmaları, derinlemesine mülakatlar vs.)
katılımcılardan alınan bilgilendirilmiş onay formları,
• Araştırma nesnesi insan olan çalışmalar için (saha araştırmaları, derinlemesine mülakatlar vs.)
araştırmayı temsil eden (anket formu, görüşme dökümü, kodlama cetveli vs.) örnek materyaller,
• Çalışmalarda kullanılan ölçek, görsel vs. gibi materyallerin, ilgili kişi ya da kurumdan izin
alınarak kullanıldığını gösteren izin belgeleri (var ise),
• Çalışmalarda telif haklarını ihlal eden herhangi bir içeriğin bulunmadığını beyan eden telif
hakkı sorumluluk formu.
4. Journal of English Language Dergisi’nde, Dil Eğitimi, Yetişkin Eğitimi ve Öğrenimi, Yaşam Boyu Öğrenme alanında özgün araştırma makalesi, kitap incelemesi, olgu sunumu, çeviri, konferans bildirisi ve diğer çalışma türlerine yer verilecektir.
5. Her yayın döneminde bir yazarın yalnızca bir çalışması değerlendirilecektir. Birden fazla yükleme varsa, değerlendirme sürecine yalnızca bir giriş dahil edilecektir. Bu koşul, tek ve çok yazarlı çalışmalar için de geçerlidir. Bu koşulun istisnası yoktur.
6. Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen araştırmaların daha önce başka bir dergiye gönderilmemiş veya başka bir yayında yayımlanmamış olması gerekir.
7. Bilimsel toplantılarda (kongre, sempozyum vb.) sunulan makalelerin tam metinleri, dijital veya basılı olarak yayımlanmamış ve makale formatı/içeriği değiştirilmişse dergiye gönderilebilir.
8. Her sayıda yayımlanacak çalışma sayısı yayın kurulunca belirlenmekte olup, sayıca sınırlandırılmaktadır. Bu sebeple hakemlik süreci sonunda kabul kararı verilen çalışmalar kabul tarihleri dikkate alınarak, sırayla ilerleyen sayılar için beklemeye alınmaktadır. Kabul edilen çalışmaların hangi sayıda yayımlanacağına dair herhangi bir taahhüt verilmemektedir.
9. Journal of English Language’e sadece DergiPark sistemi üzerinden makale gönderilebilir. Dergiye makale göndermek için DergiPark kullanıcı hesabına ve ORCID numarasına ihtiyacınız vardır.
10. Dergimize gönderilen tüm çalışmalar, hem editör kurulu değerlendirmesine alınmadan önce hem de hakem değerlendirme süreci tamamlanıp, çalışma yayın sürecine alındıktan sonra orijinallik açısından kontrol edilmektedir.
11. Dergimize gönderilen çalışmalar için kabul edilebilir benzerlik oranının üst sınırı %20’dir. Bu sınırı aşan çalışmalar, değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir. Bu nedenle, yazarların çalışmalarını dergimize göndermeden önce benzerlik oranı tespitinde bulunmaları gerekmektedir. Benzerlik programları belli parametrelere göre çalıştığından yazarın benzerlik oranı ile Journal of English Language Dergisi editör kurulunun tespit ettiği benzerlik oranı arasında farklılık olması durumunda Journal of English Language Dergisi’nin oranı esas alınacaktır.
12. İnceleme sırasında revizyonu istenen çalışmalar, revizyonun türüne (minör/majör) bakılmaksızın hakemlere yeniden gönderildiğinden, çalışmalar için gereken tüm revizyonlar kırmızı ile işaretlenmeli ve bu şekilde yüklenmelidir. Bu şekilde yüklenmeyen çalışmalar için hakem değerlendirmesi sonlandırılacak ve çalışma yazara iade edilecektir.
13. Yazarların kişisel iletişim aracı olarak hakem panelini kullanmaları veya anonimleştirilen kimliklerini ifşa etmeleri halinde, araştırmaları etik ihlal gerekçesiyle reddedilecek ve Journal of English Language dergisinin herhangi bir sayısına çalışma yüklemelerine izin verilmeyecektir.
14. Yazar(lar)ın bir sayıda birden fazla makalesi yayımlanamaz.
JEL, çevrimiçi ortamda yılda iki kez (Haziran– Aralık) açık erişimli olarak Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından aşağıda bağlantıları yer alan etik ilkeler ve yayın politikasına uygun olarak yayınlanır.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ
Committee on Publication Ethics – COPE
JEL herhangi bir ücret talep etmemektedir.